fasa banner

uk flag gr flag

  • ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΟΥΖΟ
  • ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
  • ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ
  • BAVETTE ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΜΕΡΑΚΛΗ
  • ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΠΟΥΓΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙ
  • ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΟΥΖΟ

Υλικά:

2,5 κιλά χοιρινό μπούτι σε κομμάτια ή σε ρολό

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας μέλι

2 κουτ. σούπας ούζο

5 σκελίδες σκόρδο πρεσαρισμένες

αλάτι, πιπέρι

1,5-2 φλιτζάνια ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι

Υλικά για τη μαρινάτα:

2 γλυκά πορτοκάλια

2 λεμόνια

1 ¼ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

¼ φλιτζάνι χυμό λεμόνι

1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι

3 κουτ. σούπας μέλι

½ φλιτζάνι ούζο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών σε ζυλιέν και τα ρίχνουμε στα υλικά της μαρινάτας τα οποία προηγουμένως έχουμε ανακατέψει καλά

Βάζουμε το χοιρινό σε ένα βαθύ ταψί και ρίχνουμε τη μαρινάτα. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί όλη νύχτα. Γυρνάμε το κρέας κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος τουλάχιστον μία φορά

Πριν ψήσουμε το κρέας, το στραγγίζουμε από τη μαρινάτα, την οποία τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και την κρατάμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το μέλι, το ούζο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας στο ταψί που θα ψηθεί (καλή είναι η γάστρα που ψήνεται το κρέας χωρίς να στεγνώνει γιατί έχει καπάκι) και αλείφουμε με ένα πινέλο το κρέας με το προηγούμενο μίγμα. Ψήνουμε το κρέας στο φούρνο σκεπασμένο, ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε και το αλείφουμε ξανά με το υπόλοιπο μίγμα. Στη μία ώρα περίπου που θα έχει ψηθεί το κρέας, το ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε μέσα τη μαρινάτα (χωρίς τα ζυλιέν πορτοκαλιού και λεμονιού) και τις ελιές και ψήνουμε για ένα ακόμη τέταρτο ή και παραπάνω ξεσκέπαστο να αναμιχθούν καλά τα υλικά και να ροδίσει όμορφα το κρέας μας

Όταν το κρέας είναι καλά ψημένο και ροδοκοκκινισμένο, το βγάζουμε και το τοποθετούμε στο σκεύος σερβιρίσματος διατηρώντας το ζεστό, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο καλά για να μη στεγνώσει

Στραγγίζουμε τη μαρινάτα σε κατσαρολάκι (κρατάμε περίπου ¼ φλιτζανιού) και αφήνουμε να πάρει γερή βράση. Τις ελιές που στραγγίξαμε τις τοποθετούμε στην πιατέλα με το κρέας μας για γαρνιτούρα. Στο ¼ φλιτζανιού μαρινάτα, διαλύουμε corn flour (2-2,5 κ.σ.) για να δέσουμε τη σάλτσα μας και την ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ποσότητα του corn flour θα καθορίσει πόσο πηχτή θα γίνει η σάλτσα μας. Αν τη θέλετε πιο αραιή, βάλτε λιγότερο corn flour ή ακόμα και καθόλου στην περίπτωση που την προτιμάτε σαν ζουμάκι

Βάζουμε λίγη από τη σάλτσα πάνω στο κρέας μας με τις ελιές, και το υπόλοιπο το σερβίρουμε στη σαλτσιέρα ώστε ο καθένας να προσθέσει κατά βούληση

Σερβίρετε με μικρές πατάτες ψητές στο φούρνο με λεμονάκι και πορτοκάλι

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά :

2 μπριζόλες χοιρινές σε μπουκιές

μανιτάρια σε φέτες

3-4 κουταλιές σούπας μουστάρδας

3-4 κουταλιές σούπας μέλι

ίσως και λίγο λάδι

δεν βάζουμε αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση :

Βάζουμε σε τηγάνι ή κατσαρόλα ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίχνουμε για 2' τις μπουκιές

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μετά τη μουστάρδα και το μέλι. Μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ή περισσότερο (μουστάρδα και μέλι), ανάλογα με τα γούστα και το πόσο γλυκό θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να εξαντληθούν περίπου τα υγρά και να πάρουν ένα καραμελέ χρώμα

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ

Υλικά:

4-5 μπριζόλες γαλοπούλας

4-5 κουταλιές μουστάρδα

ρίγανη

αλάτι - πιπέρι

1 κουταλιά μέλι

χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

λάδι

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις μπριζόλες γαλοπούλας στο ταψί και αφού ετοιμάσουμε ένα μείγμα από τα παραπάνω υλικά, αλείφουμε τις μπριζόλες και από τις δυο πλευρές, ρίχνουμε λίγο λάδι και λίγο νερό και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου

BAVETTE ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ:

Υλικά (για 2 άτομ:

8 γαρίδες Νο.1 ολόκληρες

12 κυβάκια τυρί φέτα

1 φρέσκο κρεμμύδι

μισό πακέτο bavette

300 γραμ. κρέμα γάλακτος

3 κουτ. σούπας μέλι

λίγο λευκό κρασί

λίγο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε μόνο με την ουρά

Παίρνουμε τα κεφάλια και τα σπάμε μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό και λίγο λευκό κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν. Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό

Σοτάρουμε τις γαρίδες σε τηγάνι με φρέσκο κρεμμύδι, τις σβήνουμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε λίγο ζωμό και τα αφήνουμε λίγο να σοταριστούν όλα μαζί

Έχουμε βράσει τα bavette σε νερό με λίγο λάδι, τον υπόλοιπο ζωμό, αλάτι και πιπέρι

Προσθέτουμε στο τηγάνι κρέμα γάλακτος και μέλι. Ρίχνουμε τα bavette, τα γυρνάμε όλα μαζί και στο τέλος ρίχνουμε μερικά κυβάκια τυρί φέτα. Τα γυρνάμε μόνο μια φορά ακόμα και σερβίρουμε

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Υλικά:

1 κοτόπουλο

1 κρεμμύδι

ελαιόλαδο

2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα

χυμός 1-2 πορτοκαλιών

χυμός 1 λεμονιού

μέλι

1κουταλιά σος σόγια

αλάτι - πιπέρι

δεντρολίβανο

3 πιπεριές - πράσινη - κόκκινη - πορτοκαλί

1 ντομάτα

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κοτόπουλο, το κόβουμε μερίδες ή και παϊδάκια και το αλατοπιπερώνουμε

Στη συνέχεια το αλείφουμε με το μέλι και φτιάχνουμε μια σάλτσα κρύα με τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού και τη σόγια σος

Βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και βάζουμε το κοτόπουλο να σοταριστεί Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές κομμένες μέσα, έπειτα τη σάλτσα μας και ανακατεύουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε και λίγο δεντρολίβανο και βάζουμε και μια ντομάτα μέσα, κομμένη στα τέσσερα

Αφήνουμε να πιει τα υγρά σε χαμηλή φωτιά (κανένα μισάωρο) και μετά αν θέλουμε το βάζουμε σε ένα πήλινο σκεύος για 10 λεπτά στο φούρνο

Μυστικά:

Το μέλι θα κάνει την κρούστα του κοτόπουλου πιο τραγανή και το πήλινο σκεύος δίνει πιο ωραίο άρωμα

Επίσης φτιάχνεται πολύ όμορφα και με φτερούγες ή μπουτάκια κοτόπουλου, ακόμα και στήθος

Συνοδεύεται με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές ή και πουρέ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

Υλικά:

1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε μπουκίτσες

1 μπουκαλάκι σος σόγια

μισό ποτήρι χυμό από λεμόνι

μισό ποτήρι μέλι

4-5 πατάτες κομμένες σε κυβάκια

λίγο λάδι

αρκετό σουσάμι

Εκτέλεση (προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ):

Κατ΄ αρχήν φτιάχνουμε το μείγμα που θα μαρινάρουμε το κοτόπουλο για αρκετές ώρες

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη σόγια σος. Ανακατεύουμε το μέλι και το λεμόνι (τα οποία πρέπει να είναι σε ακριβώς ίσες ποσότητες, δηλαδή από μισό ποτήρι το καθένα) και τα προσθέτουμε και αυτά στην κατσαρόλα

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας από σόγια, μέλι και λεμόνι και βυθίζουμε σε αυτό τα κομματάκια του κοτόπουλου

Ανακατεύουμε τα υγρά να πάνε παντού και να καλυφθεί με αυτά το κοτόπουλο

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και την βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ

Εκτέλεση (την επόμενη μέρα):

Όταν έρθει η ώρα να ψήσετε το κοτόπουλο, το βάζετε σε ταψί, και στο ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα βυθίζετε για 5 λεπτά τα κυβάκια από τις πατάτες (δεν πετάτε το ζουμί, θα χρειαστεί στο ψήσιμο)

Στη συνέχεια ρίχνετε και τις πατάτες στο ταψί, προσθέτετε λίγο λάδι, λίγο από το μείγμα του μελιού και αρκετό σουσάμι

Ψήνετε το φαγητό όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν οι πατάτες και το κοτόπουλο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, όταν πιει τα υγρά του το φαγητό, προσθέτουμε από το μείγμα του μελιού - λεμονιού - σόγια σος. Ίσως χρειαστεί να το προσθέσετε όλο

Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό ή μπαχαρικό

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΜΕΡΑΚΛΗ

Υλικά (για 4-6 άτομα):

½ κιλό κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι)

1 ποτηράκι του κρασιού ούζο

1 κουταλιά της σούπας μέλι

λίγο λάδι ή βούτυρο

½ κιλό ρύζι

1 κρεμμύδι

αλάτι

πιπέρι

κάρυ (1 κουταλιά του γλυκού τουλάχιστον)

μαϊντανός

Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε με πολύ λίγο λάδι το κρεμμύδι και ρίχνουμε το κοτόπουλο προσθέτοντας πολύ λίγο νερό (όχι να επιπλέει) και το αφήνουμε να βράσει Ανακατεύουμε κάθε λίγο

Παράλληλα βράζουμε το ρύζι (γίνεται τέλειο με το ρύζι γιασμίν) σε αναλογία: το νερό να είναι διπλάσιο στην κατσαρόλα από το ρύζι. Δεν θα το στραγγίσουμε, αλλά θα το αφήσουμε να απορροφήσει τα υγρά του. Μπορούμε να ρίξουμε στο ρύζι και μια κουταλιά βούτυρο στο τέλος και να το ανακατέψουμε

Γυρνάμε στο κοτόπουλό μας πάλι, το οποίο έχει βράσει λίγο και τότε ρίχνουμε το κάρυ, το ούζο και το μέλι (κάθε υλικό που ρίχνουμε το ανακατεύουμε λίγο με το κοτόπουλο κι έπειτα ρίχνουμε το επόμενο), αλάτι και πιπέρι και αν θέλουμε μαϊντανό

Αφού το αφήσουμε κάποια ώρα να δέσει με τα νέα υλικά που του ρίξαμε και βράσει καλά, ρίχνουμε το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο και ανακατεύουμε

ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΠΟΥΓΚΙ

Υλικά:

4 γλώσσες (καθαρισμένες ολόκληρες)

3 κουτ. σούπας μουστάρδα γλυκιά

1 κουτ. σούπας μέλι

2 κουτ. σούπας λευκό κρασί

1 κουτ. σούπας κόκκους διαφόρων πιπεριών

1 κουτ. γλ. μαντζουράνα

1 κουτ. γλ. αλάτι

2 τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλα

2 κομμάτια σπάγγο

Εκτέλεση:

Χτυπάμε καλά τη μουστάρδα, το μέλι, το κρασί και το αλάτι μέχρι να αποκτήσουν μια ωραία, ομογενοποιημένη υφή

Προσθέτουμε τη μαντζουράνα και τους κόκκους πιπεριού, ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε λίγη ώρα για να βγάλουν τα αρώματά τους

Τοποθετούμε τις γλώσσες ανά δύο στο κέντρο κάθε λαδόκολλας και απλώνουμε πάνω τους το μίγμα που ετοιμάσαμε

Δένουμε την κάθε λαδόκολλα με το σπάγγο ώστε να γίνει σαν πουγκί

Βάζουμε τα 2 πουγκιά σε ένα ταψί, προσθέτοντας λίγο νερό στον πάτο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά

ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΜΕΛΙ

Υλικά :

2 φιλέτα σολομού

2 μεγάλα κρεμμύδια

1 λεμόνι

τζιν

1 κουταλιά μέλι

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα φιλέτα σολομού

Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω αρκετό τζιν

Ζεσταίνουμε σε ένα μπρικάκι το χυμό του λεμονιού με μια κουταλιά μέλι

Όταν γίνει ομοιόμορφο μείγμα, το ρίχνουμε και αυτό πάνω στον σολομό

Αφού αλατοπιπερώσουμε τον σολομό, κόβουμε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε επάνω στα φιλέτα

Ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς

 

 

syntages mageirikis

 
Essential SSL